BELGIAN and FRENCH ALE

Belgian IPA

Belgian IPA je někde na pomezí stylu IPA a belgického stylu Tripel. Pro Belgičany je tento styl moc hořký a tak se řada těchto piv vyváží do Spojených států, kde je jako doma. Při jejím vaření se tedy používají především americké chmely. Charakteristické vlastnosti stylu Belgian IPA dodávají speciální belgické kvasnice.Slad: ječnýKvašení: svrchníDruh: světlé, jinéBarva piva: 10 - 30 EBCTeplota servírování: 10 - 13°CSklenice:
Podobné styly: India Pale Ale (IPA), American IPA, Trappist / TripelPůvod: Belgie

Biére de Garde, Farmhause Ale

Jedná se o pivo pocházející z Francouzkých provincií Nord-Pas de Calais, Artois a Picardie ležících přímo u hranic s Belgií. V závislosti na sladu může být barva piva světlá (blonde), polotmavá (ambrée), nebo tmavá (brune). Vaří se buď čistě ze sladu, nebo podle Belgického trendu, s malým přídavkem cukru. Tradičně se vaří několikrát do roka s různou stupňovitostí a obsah alkoholu se pohybuje od 3 do 8 % obj.. Silnější verze se většinou vaří na jaře, před začátkem pracovní sezóny na farmách. Takové verze se pijí až do začátku podzimu, s tím že poslední kapka v sudu může zrát až osm měsíců. Další várka se obvykle vaří až po sklizni z nového ječmene. Pro kvašení se používají kvasnice Saison, nebo Abbey.Slad: ječnýKvašení: svrchníDruh: světlé, tmavé, polotmavé, jinéBarva piva: 12 - 38 EBCTeplota servírování: 7 - 13°CSklenice:
Podobné styly: Saison/ Farmhouse Ale, Blond Ale, Belgian Golden AlePůvod: Francie

Blond Ale

Pivo se vaří zejména z ječného sladu. Může se přidávat pšenice (až 25%) a dokonce i cukr. Ostatní přísady do piva se neomezují pouze na chmel, ale mohou být různorodé, většinou bylinného charakteru. V některých částech Belgie dokonce chmel záměrně zcela vylučují. Díky nižší hořkosti vynikají sladové tóny a ovocné chutě různé intenzity. Barva je zlatá, čirá, říz je vyšší. Často oblíbený pivní styl pro americké řemeslné pivovary, které nejsou technologicky vybavené pro výrobu ležáckých piv. Některé pivovary dokonce používají kvasnice pro spodní kvašení. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 6 až 8% obj..Slad: ječný, pšeničnýKvašení: svrchníDruh: světléBarva piva: 6 - 12 EBCTeplota servírování: 4 - 10°CSklenice:
Podobné styly: Belgian Golden Ale, Trappist / Dubbel, Trappist / TripelPůvod: Belgie 

Flanders Red Ale

Belgické Ale dozrává po dobu dvou let v obrovských dubových sudech. Zde se formuje jeho příjemný kyselý charakter. Poté jsou různě staré várky míchány pro dosažení nejlepších vlastností. Nakyslá chuť může lehce připomínat víno. Ve vůni převažují ovocné tóny, například černé třešně, pomeranče a švestky. V chuti převažují stejné složky jako ve vůni, navíc můžeme rozpoznat tóny vanilky či čokolády. Barva je sytě červená až hnědá. Hořkost je velmi nízká, říz je nižší až střední.Slad: ječnýKvašení: svrchníDruh: polotmavé, jinéBarva piva: 20 - 32 EBCTeplota servírování: 7 - 13°CSklenice:
Podobné styly: Biére de Garde / Farmhouse Ale, Saison/ Farmhouse Ale, Blond Ale, Belgian Golden Ale, LambicPůvod: Belgie

Saison / Farmhouse Ale

Letní, sezónní styl ve francouzsky mluvící části Belgie regionu Wallonia. Osvěžující a lehké pivo bylo dle tradice vařeno v chladných měsících a poté uskladněno pro potřeby sezónních pracovníků na farmách. Toto "sezónní" pivo bylo původně vařeno z různých směsí obilnin, každý rok trochu jinak, v závislosti na obsahu sil. Vždy bylo vařeno z velké části z pšenice, ale výjimkou není ani oves, žito nebo špalda. Dokvašováno probíhá v lahvích. Může být přidán i cukr, nebo med. Proto má Saison vysoký a šumivý říz, s velmi suchým dozníváním. Silně aromatická vůně oplývá citrusovými estery (pomeranče nebo citrony) a pikantními až kořeněnými tóny. Jemné doplňkové přísady bylin nebo koření nejsou při výrobě neobvyklé, ale neměly by dominovat. Chuť je slabá až středně silná a nese stejné prvky jako vůně. Navíc je chuť doplněna slabým až jemným sladovým charakterem. Kyselost může být přítomna na místo hořkosti. Široká škála bylin nebo koření opět jen doplňují ovocnost a kyselost v chuti. Dříve nízkoalkoholické (okolo 3,5 % obj.), dnes se většinou pohybuje mezi 5 - 8 % obj..Slad: ječný, pšeničný, jinýKvašení: svrchníDruh: světlé, tmavé, polotmavé, jinéBarva piva: 10 - 44 EBCTeplota servírování: 7 - 13°CSklenice:
Podobné styly: Biére de Garde / Farmhouse Ale, Blond Ale, Flanders Red Ale, Belgian Golden AlePůvod: Belgie

Trappist

Trappist - klášterní pivo. V tomto případě se nejedná o pivní styl v pravém smyslu, ale spíše o charakteristickou značku na pivním trhu, která má přísná kritéria týkající se kvality, striktních pravidel výroby a distribuce. Trapistická piva nejsou přesně definována. Mohou být světlá, polotmavá, tmavá, v široké škále stupňovitosti a obsahu alkoholu. Některá trapistická piva jsou dokonce i spodně kvašená, ale těch je mizivá menšina. Ochranná značka "Trappist Ale"" z roku 1997 vymezila na trhu originální piva vyrobená v Trapistických klášterech řádem trapistů. Na kláštery jsou uplatňována přísná pravidla nejen na majetkové poměry a odvádění zisku z výroby, ale pivo smějí vařit pouze mniši. Z tohoto důvodu je na světě pouze jedenáct trapistických pivovarů. Mniši mohou prakticky vařit jakákoliv piva, ale vždy je v jejich portfoliu Dubbel a Tripel. Piva jsou to velmi rozmanitá, nejčastěji s vysokou hořkostí, ovocnou, slabě nakyslou chutí a vůní. Jsou vařena infuzním způsobem, za přídavku tekutého cukru, který se přidává spolu s kvasnicemi i do lahví před plněním. Obvykle se pro kvašení používají belgické kmeny kvasinek, které jsou charakteristické produkcí vyšších alkoholů, esterů a fenolů. Distribuce piva v lahvích je dominantní. Typické je pro tato piva kvašení při vysokých teplotách (20-25°C), velmi dlouhé ležení a dlouhá doba trvanlivosti. V lahvi dochází k druhé fermentaci, přidáním kvasnic (může způsobit zákal, popřípadě usazeninu). Datum spotřeby se na etiketách pohybuje na dobu 4 - 5 let, ale může to být i déle. Obsah alkoholu se pohybuje od 4 do 12 % obj. a extrakt původní mladiny od 12,5 do 25% EPM. Sklenice pro pití tohoto piva jsou kalichy, či poháry dle tloušťky skla. Bohatá a ulpívající piva na skle je také znakem trapistických piv.Slad: ječnýKvašení: svrchníDruh: světlé, tmavé, polotmavé, jinéBarva piva: 8 - 48 EBCTeplota servírování: 7 - 13°CSklenice:
Podobné styly: Trappist / Abbey, Trappist / Dubbel, Trappist / Tripel, Trappist/ Quadrupel (Quad)Původ: Belgie


      zastoupení pro      Česko a Slovensko  nejlepší německý slad

    super kvalita za       férovou cenu   

Člověče zastav se 

Člověče zastav se

                                                                                                                                                           KONTAKT :

Telefon:  00420 704 002 357

Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky