Pils Pilsen Pilsener
Vzhledem k místu vzniku piva se dá hovořit o ležáku českého typu. Vzniklo totiž v Plzni r. 1842. Je nejsilnějším zástupcem kategorie spodně kvašených piv. Vyrábí se pouze dekokčním rmutováním. Český ležák má střední až vyšší plnost a světle jantarovou barvu (pozor na přílišné dobarvování). Hořkost je o střední až silnější intenzitě, s delším dozníváním a je vyvážená. Charakteristická vůně je sladová, chmelová a esterová (může být i kvasničná). Chuť je sladová, někdy s jemně praženými tóny. Charakteristická je hustá a bohatá pěna. Diacetyl může být znatelný jen ve velmi nízké koncentraci. Při jeho výrobě by měl být použit pouze světlý, plzeňský slad a český chmel. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4,0 - 6,2% obj.. Často se čepuje "na hladinku". EPM se pohybuje v rozmezí 11,0 -12,99 %.Slad: ječnýKvašení: spodníDruh: světléBarva piva: 6 - 12 EBCTeplota servírování: 4 - 7°CSklenice:
Podobné styly: Münich Helles (Münchener), Dortmunder Export (Dort) Původ: Česká Republika