STOUT
Stout
Od roku 1820 je Stout v literatuře popisován jako samostatný pivní styl. Údajně byl chmelenější a tmavší než Porter. Recepty na výrobu obou piv byly v polovině 19. stol. shodné a lišily se pouze stupňovitostí (Stout byl silnější). Po první světové válce spadla stupňovitost Stoutu z 19,5% na cca 13,5%. Tmavé pivo z praženého, ječného a někdy i s přídavkem ovesného sladu. Tento původně irský styl proslavilo zejména světoznámé pivo Guinness, jehož vznik se datuje do roku 1759. Příznačná je pro Stout opravdu tmavá barva, korunovaná luxusní, hustě krémovou pěnou, která vybízí k napití. Chuť je silně karamelová až pražená, s nízkou sladkostí a slabou plností. Typický je pro něho vyšší obsah alkoholu, který se běžně pohybuje mezi 7-8% alk., ale může být i vyšší.Slad: ječný, jinýKvašení: svrchníDruh: světlé, tmavé, polotmavé, jinéBarva piva: 44 - 80 EBCTeplota servírování: 7 - 13°CSklenice:
Podobné styly: Irish Dry Stout, Imperial Russian Stout, Milk Stout / Sweet Stout, Oatmeal Stout, Foreign Export Stout, Chocolate Stout, American StoutPůvod: Irsko